2014.07.29.
11:36

Írta: Kreatívan

Stencilezzünk!

Nyugaton az egyik legnépszerűbb faldekoráció a stencil, és mára már hazánkban is egyre elterjedtebb. A stencil remek eszköz sorminták, sarokminták, motívumok, motívumrészletek és 3D hatások készítéséhez. Egy kis gyakorlással és pár szabály betartásával szinte bármit feldobhatsz a használatával Pl. fal, bútor, textil,padló.

Moroccan-stencils-Lace_large.jpeg

 Stencil használata lépésről lépésre:

 wall-stencil-81.jpg

 

Szükséges eszközök: Stencil, festék, hab henger, tál, ecset, ragasztószalag,vízszintmérő, vonalzó, papírtörlő, stencil tisztításához langyos víz.

wall-stencil-2.jpg

1. Mielőtt elkezdenéd, gyakorolj egy kicsit. Keress egy felület amin kipróbálhatod a stencilt. Én falapokat vettem és azokon gyakoroltam, hogy magamtól érezzek rá a technikára. Ráadásul így még az elképzelt színvilágot is láthattam, ellenőrizhettem, és még dönthettem is róla, hogy éppen tetszik-e vagy nem.

2. A felület legyen száraz, tiszta és pormentes.

3. A minták helyét pontosan mérd ki.

4. Helyezd a falra a stencilt, vízszintmérővel állítsd egyenesre, és rögzítsd a falon ragasztószalaggal. (olyan ragasztót használj ami a falat nem szedi le. Visszaszedhető-maszkolószalag a legjobb, melyhez barkácsboltokban tudsz hozzá jutni)

wall-stencil-3.jpg

5. Jöhet a festés! Önts ki egy kevés festéket a tálba és vigyél fel az ecsetre kis mennyiségben festéket. Kevés festéket használj, és nem folyik be a minta alá a festék. Inkább többször menj át a mintán kevés festékkel!

wall-stencil-101.jpg

6. Ha elkészültél a festéssel, először csak a stencil egyik sarkáról vedd le a rögzítést, emeld el kissé a faltól és ellenőrizd, hogy megfelel e a festés minősége. Ha esetleg túl halványnak találnád, ragaszd vissza a stencil sarkát és erősebb nyomással hengereld át még párszor a felületet.

wall-stencil-4.jpg

7. Ha tetszik a minta, akkor szedd le óvatosan a sablont, a falra ügyelve. Határozottan emeld fel! Helyezd át a következő felületre. De mielőtt áthelyeznéd a következő festendő területre, nézd meg, hogy nem folyt-e alá a festék a sablonnak. Amennyiben igen, használat előtt töröld át a stencilt.

8.  Ha elkészült töröld tisztára a sablont, hiszen többször is használhatod majd még,de vigyázz, hogy ne törd meg és ne hajtsd félbe! Amennyiben a festék rászárad, a stencil deformálódhat.

9. Kész is! :)

wall-stencil-11.jpg

Stencil minta letölthető, itt:

Különlegesebb stencilekért keresd fel a következő  webshopokat:Pagina Galéria, Decor Labor. A Pagina Galéria Workshopokat is szervez, hogy elsajátíthasd a technikát, a Decor Labor pedig ajándékot sorsol a vásárlók között. Érdemes mindkét oldalt megtekinteni. ;)

Amennyiben Te is kipróbálod otthon, várom a képeket róla, illetve egyéb stencilezéssel kapcsolatos ötleteket!

Szólj hozzá!

Címkék: Lépésről lépésre Stencil stencil minta

A bejegyzés trackback címe:

https://eljkreativan.blog.hu/api/trackback/id/tr516556063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása